Jídlo v Senegalu
Květen 4, 2023
Senegalská kuchyně je bohatá a rozmanitá, ovlivněná francouzskou, portugalskou a arabskou kulturou. Senegalci rádi jedí rýži, ryby, kuřecí maso, zeleninu a ovoce. Některé z typických senegalských pokrmů jsou:
- Thieboudienne: národní jídlo Senegalu, které se skládá z rýže vařené v rybím vývaru s rajčaty, cibulí, mrkví a další zeleninou. Ryba se podává položená na vrchu rýže s omáčkou z tamarindu nebo citronu.
- Yassa: marinované kuřecí nebo rybí maso smažené na pánvi s cibulí, citronem, hořčicí a chilli. Podává se s rýží nebo kuskusem.
- Maafe: hustá omáčka z arašídového másla s masem (hovězí, kuřecí nebo jehněčí), zeleninou (dýně, batáty, mrkev) a kořením (koriandr, kurkuma, chilli). Podává se s rýží nebo chlebem.
- Thiakry: sladký dezert z kuskusu smíchaného s jogurtem, cukrem a sušeným ovocem (rozinky, datle, meruňky). Někdy se přidává také vanilka nebo skořice.
Senegalská kuchyně je plná chutí a barev, které odrážejí její kulturní rozmanitost a bohatství. Pokud chcete ochutnat něco nového a exotického, zkuste některé z těchto typických senegalských jídel! Dobrou chuť :-)